Statia de Cercetare Amundsen Scott ( SUA ) Polul Sud



  • Rasaritul Soarelui 22 Septembrie 2021

  • Apusul Soarelui 23 Martie 2022

Statia de cercetare Amundsen Scott este situata la Polul Sud Geografic.Americanii au ocupat Polul Sud Geografic in mod repetat din anul 1956. Statia de cercetare se afla la o altitudine de 2.835m deasupra nivelului marii, asezata pe calota glaciara ce are o grosime de 2.700m. Statia Amundsen Scott se afla la 850 mile nautice sud de statia McMurdo. Localizata pe o calota glaciara, statia isi muta pozitia anual circa 10 m. Recordurile de temperatura variaza intre -13,6 si -82,8 grade. Asta inseamna ca temperatura anuala este de -49 grade iar lunar variaza de la -28 grade in decembrie pana la -60 in iulie. Vantul bate in medie cu 20 km/ora, recordul inregistrat in august 1989 a fost de 88 km/ora. Cantitatea de zapada cazuta anual este de 20 cm.



Prima baza la Polul Sud a fost cortul lui Amundsen, pe care a lasat-o dupa ce a atins Polul Sud în 1912. Prima statie construita cu scopul de a sprijinii cercetarile a inceput in noiembrie 1956 si a fost terminata in februarie 1957. İn 1975 stația a fost mutată și reconstruită ca un dom geodezic de 50 de metri lățime și 16 metri înălțime, cu arcade de oțel de 14×24 m, clădiri din module pentru combustibil și echipamente. Domul avea o capacitate de 18 persoane in timpul iernii si 33 in timpul verii.
İn anul 1997 incepe noul proiect de reconstruire a statiei. İn anul 2008 dupa o munca imensa noua statie si cea mai moderna este data in functiune. Capacitatea statiei a ajuns la 50 de persoane in timpul iernii si 150 in timpul verii. Personalul de iarna este izolat incepand din mijlocul lunii februarie pana la sfarsitul lui octombrie, nu se face nici un zbor, deci membrii statiei sunt total rupti de restul lumii.

Statia detine un Observator Atmosferic de Cercetare, un Observator Martin A. Pomerantz pentru Astrofizica, un Observator a cuburilor de gheata, sistem de computere pentru cercetare, internet. Alte domenii de cercetare sunt: biomedicina, geofizica, seismologie, astronomie, astrofizica, biologie si studiul ghetarilor.
Fermierii folosesc mii de wati de lumina artificiala si au sisteme de irigatii. Anual se produc 1600 kg de rosii, ierburi si castraveti.


Imagini Live Statia Amundsen Scott - Polul Sud


Polul Sud este centrul lumii pentru astronomie datorita altitudinii mari si a aerului uscat.Instrumentele astrologice sunt montate la o distanta de un km de statie in asa numita Dark Sector. In 2007 s-a cumparat un telescop lung de 10 m in valoare de 17 mil USD ceea ce va studia asa numita "energie neagra" ce pare ca accelereaza expansiunea universului. De asemenea telescopul va fi folosit si pentru studiul undelor gravitationale si se vor testa modele de la inceputurile universului. Viata la pol este foarte dificila.

Îngropat la o adâncime de aproximativ 2.500 de metri, Observatorul IceCube Neutrino este un telescop gigantic pozitionat la Polul Sud si proiectat astfel încât sã detecteze particule elementare subatomice denumite neutrini care circula prin Pãmânt cu viteza luminii. Se stiu foarte putine despre neutrini, dar se crede cã acestia transportã informatii esentiale despre nasterea galaxiei noastre precum si despre enigmaticele gãuri negre. Fizicienii cred cã aceste particule misterioase cu energie uriasã se nasc în urma evenimentelor cosmice violente, cum ar fi coloziunea dintre galaxii sau gãuri negre. Capabili sã cãlãtoreascã miliarde de ani-luminã prin spatiu fãrã sã fie absorbiti sau respinsi de câmpuri magnetice ori de atomi, neutrinii ar putea oferi rãspunsuri la unele dintre cele mai fundamentale întrebãri despre univers. Dar mai întâi particulele trebuie gãsite si observate, iar solutia pare a fi telescopul IceCube. Întregul proiect a costat 279 de milioane de dolari. În forma sa finalã constructia a condus la forarea a cel putin 86 de gãuri pentru cei 5.160 de senzori optici care intrã în componenta detectorului principal. Coliziunea dintre un neutrin si un atom produce particule cunoscute ca "muoni" într-o sclipire de luminã albastrã denumitã "radiatie Cherenkov". În ultratransparenta ghetii antarctice, senzorii optici ai telescopului pot detecta aceastã luminã albastrã. Poate în mod neasteptat, senzorii observatorului IceCube sunt orientati în jos, prin miezul pãmântului spre cerul de deasupra Arcticii, pentru a detecta neutrinii atunci când acestia pãtrund prin planetã. Cum neutrinii sunt singurele particule cunoscute care pot trece prin materie neobstructionate, telescopul foloseste Pãmântul ca pe un filtru pentru a selecta doar muonii ce rezultã din coliziuni. Un telescop pentru neutrini trebuie sã fie suficient de transparent încât lumina "muonicã" sã poatã trece printr-o largã varietate de senzori, si destul de opac pentru a evita interferenta cu lumina naturalã. De asemenea, el trebuie sã fie destul de adânc încât sã evite si razele cosmice din emisfera sudicã. Stratul de gheatã din Antarctica îndeplineste toate aceste criterii.

Iernand la Polul Sud este ca si cum ai fi un astronaut. Unii oameni au nevoie de 2-3 saptamani sa se aclimatizeze datorita oxigenului putin in aer. Se inregistreaza temperaturi extreme iar intunericul si frigul iernii polare poate fi foarte periculos. Membrii statiei folosesc radiouri cu frecventa inalta legate prin statia McMurdo. Telefonia prin internet ofera o calitate foarte buna si de asemenea statia detine si telefoane prin satelit Iridium.
In timpul iernii, cand sunt nopti innorate si fara luna, unii se simt de parca ar fi pe alta planeta. Este atat de intuneric incat nu-ti poti vedea propria mana. In schimb in noptile senine, stelele si aurora australa iti ofera un spectacol de neuitat.



In Ajunul Craciunului se organizeaza cursa Around the World de 4.4 km in jurul cercului Polar la -23 grade. Exista un cerc restrans de membrii, “Club 300” - care abia asteapta sa scada temperatura la -73 grade, intai intra la +93 grade in sauna si ies afara gol goluti in zapada.

Vizitatorii sunt limitati la statia de cercetare de la Polul Sud pentru a nu perturba activitatea importanta a oamenilor de stiinta. Aici se studiaza cel mai pur aer din lume cu speranta de a invata mai multe despre poluare si raspandirea ei pe glob.