POLUL SUD


  • Ora Polul Sud:

Polul Sud Geografic: Rezultă din procesul de rotație a globului pământesc: Polul Sud geografic este așezat pe axa de rotație a globului, având coordonatele geografice 90° latitudine sudică și longitudinea nedefinită. Este situat langa statia de cercetare Amundsen-Scott. Distanta intre Polul Sud Geografic si Polul Sud magnetic este de aproximativ 2858 km. Primul care a atins polul acesta, fiind într-o expediție de cercetare, a fost norvegianul Roald Amundsen împreună cu echipa lui de exploratori, la data de 14 decembrie 1911. Concurentul lui Amundsen, englezul Robert Falcon Scott, a atins polul abia cu o lună mai târziu. Pe drumul de întoarcere Scott și echipa lui au murit în condiții tragice, din cauza foamei și a frigului.

Polul Sud Magnetic: Este punctul cel mai sudic al câmpului magnetic terestru, care este indicat de către acul magnetic al busolei. Fiind antipodul Polului Nord magnetic, ambii poli se deplasează în decursul secolelor, dar tot timpul stau opuși. Polul Sus Magnetic nu este fix, deplasandu-se aproximativ 5 km in fiecare an. Cordonatele sale in anul 2019: 64.1° Sud, 135.9° Est. Acest pol a fost atins pentru prima oară de Sir Tannatt William Edgeworth David (1858-1934), conducătorul unui grup de cercetători din expediția lui Ernest Henry Shackleton, la data de 16 ianuarie 1909. Alături de Sir T. W. Edgeworth David au participat la expediție și Sir Douglas Mawson și Dr. Alistair Mackay.

Polul Sud Ceremonial:,adică locul unde se află stația de cercetare Amundsen-Scott. Un stalp cu dungi de culoare alb-rosu, deasupra lui un glob din crom metalic indica locul exact al Polului Sud Ceremonial. Acest stalp este inconjurat de 12 steaguri reprezentand tarile care au semnat Tratatul Original Antarctic. Stalpul este asezat la Polul Sud Geografic, dar acest pol se deplaseaza 10 m pe an.

Polul Sud Geomagnetic: Un pol rezultat prin calcule, pornind de la modelul că în centrul pământului ar exista un magnet în formă de bară. Acest calcul a fost necesar pentru a obține o medie între polul geografic fix și cel magnetic care se deplasează. În momentul actual coordonatele lui sunt: 80° 60′ Sud and 106° 90′ Est, localizat aproape de statia de cercetare Vostok.

Polul Sud al Inaccesibilității: Este cel mai indepartat punct de tarmurile Antarcicii. Este localizat la aproximativ 83° Sud and 55° Est, aproximativ 870 km de Polul Sud, la o altitudine de 3.800 de metri peste nivelul mării. O expeditie sovietica, care a utilizat vehicule motorizate, a atins Polul Inaccesibilitatii in 1958. Membrii sai au instalat o mica tabara si bustul lui Lenin. Acest loc a ramas un sit istoric protejat.
Polul a fost redescoperit abia în anul 2007 de o echipă internațională de cercetători. Exploratorii au ajuns aici doar cu ajutorul săniilor și schiurilor, fiind singurii oameni care au pus piciorul în zonă după plecarea sovieticilor, în 1967. Au găsit intactă stația meteo construită de ruși, peste care tronează impunător un bust al lui Lenin, ridicat în 1958, dar nu au reușit să îndepărteze gheața și să intre în interior. Dacă ar fi izbutit, acolo i-ar fi așteptat o carte de oaspeți, lăsată de cercetătorii ruși pentru temerarii care vor reuși poate să ajungă aici.
In data de 27 Decembrie 2011, Sebastian Copeland si Eric McNair-Laundry au atins Polul Inaccesibilitatii fara reaprovizionare sau suport mecanic.
In data de 01.12.2019, australianul Geoff Wilson atinge polul inaccesibilitatii de unul singur, dupa ce parcurge 1665 km cu un kite tragand dupa el doua sanii de 200 kg.


Imagini Live Polul Sud