More

Polul Sud

Polul Sud, poate fi definit în mai multe moduri:

Polul Sud Geografic: Rezultă din procesul de rotație a globului pământesc: Polul Sud geografic este așezat pe axa de rotație a globului, având coordonatele geografice 90° latitudine sudică și longitudinea nedefinită. Este situat langa statia de cercetare Amundsen-Scott. Distanta intre Polul Sud Geografic si Polul Sud magnetic este de aproximativ 2858 km. Primul care a atins polul acesta, fiind într-o expediție de cercetare, a fost norvegianul Roald Amundsen împreună cu echipa lui de exploratori, la data de 14 decembrie 1911. Concurentul lui Amundsen, englezul Robert Falcon Scott, a atins polul abia cu o lună mai târziu. Pe drumul de întoarcere Scott și echipa lui au murit în condiții tragice, din cauza foamei și a frigului.

Polul Sud Magnetic: Este punctul cel mai sudic al câmpului magnetic terestru, care este indicat de către acul magnetic al busolei. Fiind antipodul Polului Nord magnetic, ambii poli se deplasează în decursul secolelor, dar tot timpul stau opuși. Polul Sus Magnetic nu este fix, deplasandu-se aproximativ 5 km in fiecare an. Cordonatele sale in anul 2007: 64.497° Sud, 137.684° Est. Acest pol a fost atins pentru prima oară de Sir Tannatt William Edgeworth David (1858-1934), conducătorul unui grup de cercetători din expediția lui Ernest Henry Shackleton, la data de 16 ianuarie 1909. Alături de Sir T. W. Edgeworth David au participat la expediție și Sir Douglas Mawson și Dr. Alistair Mackay.

Polul Sud Geomagnetic: Un pol rezultat prin calcule, pornind de la modelul că în centrul pământului ar exista un magnet în formă de bară. Acest calcul a fost necesar pentru a obține o medie între polul geografic fix și cel magnetic care se deplasează. În momentul actual coordonatele lui sunt: 78° 30′ Sud and 111° Est, localizat aproape de statia de cercetare Vostok.


Polul Sud al Inaccesibilității: Este cel mai indepartat punct de tarmurile Antarcicii. Este localizat la aproximativ 83° Sud and 55° Est, aproximativ 870 km de Polul Sud. O expeditie sovietica, care a utilizat vehicule motorizate, a atins Polul Inaccesibilitatii in 1958. Membrii sai au instalat o mica tabara si bustul lui Lenin. İn ianuarie 2007 cand niste exploratori canadieni si britanici au vizitat acest loc doar bustul lui Lenin se mai vedea, cladirea fiind ingropata sub zapada. Acest loc a ramas un sit istoric protejat.

Polul Sud Ceremonial:,adică locul unde se află stația de cercetare Amundsen-Scott. Un stalp cu dungi de culoare alb-rosu, deasupra lui un glob din crom metalic indica locul exact al Polului Sud Ceremonial. Acest stalp este inconjurat de 12 steaguri reprezentand tarile care au semnat Tratatul Original Antarctic. Stalpul este asezat la Polul Sud Geografic, dar acest pol se deplaseaza 10 m pe an.