More











































Informatii Utile

Animale ce traiesc in Antarctica

Climatul aspru si saracia vegetatiei regiunilor de pamant ale Antarcticii accepta numai animale microscopice, insecte primitive si alte specii de acest fel ce pot supravietui in solurile umede. Se mai gasesc si alte nevertebrate, saritoare si mici. Cel mai mare animal terestru din Antarctica poate creste pana la 12 mm.

In contrast cu uscatul oceanul contine o mare varietate de animale, toate depinzand, intr-un fel sau altul, de algele ce cresc la suprafata apei. Organismele zooplancton, cum ar fi viermii-sageata, pestii-jeleu, pestii-larva, alte larve, stelele de mare se hranesc cu organisme fimidlelancton - alge plutitoare. La randul lor, organismele zooplancton sunt o sursa de hrana pentru pesti si calmari, ambele tipuri abundand in apele antarctice. Acest lant continua, pestii si calmarii fiind o sursa de hrana pentru foci, balene si pasari de mare, cei mai mari si mai buni pradatori ai zonei.

In acest Ocean Sudic se hranesc sapte specii de balene, si opt de delfini; cateva dintre aceste specii intra adanc in banchiza in timpul sezonului cald.
Sapte specii de foci respira in regiunea antarctica, unele pe tarmurile sudice ale insulelor, altele exclusiv in regiunea banchizei.
Aproximativ 40 de specii de pasari de apa - incluzând 7 specii de pinguini :Imperiali, Regali, Adelie, Chinstrap, Rockhopper, Gentoo, Macaroni; 4 de albatrosi, cormorani, pescarusi, skua, s.a. - sunt raspandite in Antarctica, mai ales pe insule si coaste.

Multa vreme vanate pentru ulei, marile animale marine joaca un rol important in atragerea oamenilor spre Antarctica. In prezent legile internationale, in vigoare din anii 1960, le protejeaza.



Speciile de pinguini din Antarctica

NUME NUMARUL INALTIME GREUTATE
IMPERIALI 238.000 perechi 90 cm - 1,15 m 30 - 40 kg
REGALI 2 - 3,2 milioane perechi 95 cm 15 kg
ADELIE 2.5 milioane perechi 70 cm 5 kg
CHINSTRAP 5 milioane perechi 68 cm 4,5 kg
ROCKHOPPER 1,8 milioane perechi 55 cm 2,5 kg
GENTOO 320.000 perechi 71 cm 5 - 6 kg
MACARONI 9 milioane perechi 68 cm 4,5 kg


Pinguinii din Antarctica isi petrec mare parte din viata inotand in Oceanul Inghetat de Sud, vanand pesti, calmari si krili. Pinguinii parasesc marea doar in perioada imperecherii. Atunci ei se intorc pe uscat sau pe gheata si se indreapta spre locurile de imperechere, numite colonii. An dupa an, pinguinii se intorc la colonia unde s-au nascut. Deseori se intorc la acelasi partener.

Cele mai multe pasari se imperecheaza vara, dar pinguinii imperiali se imperecheaza iarna, pe gheata rece si in bataia vantulurilor din jurul Antarcticii. Pinguinul isi alege partenerul si se imperecheaza. Fiecare femela depune un ou, il da masculului, dupa care se intoarce la mare sa se hraneasca. Timp de noua saptamani, masculul pastreaza oul cald pe picioarele lui. El nu mananca deloc in acest timp, asa ca slabeste mult.

Pinguinii motati sunt foarte violenti. Isi iau numele de la penele aurii si ascutite de deasupra ochilor. Aceste pene sunt deosebit de stralucitoare cand pinguinii isi fac curte (isi cauta partenera). Exista doua specii de pinguini motati care traiesc in Antarctica: macaroni si pinguinul pitic. La pinguinii macaroni manifestarea dorintei de imperechere se manifesta astfel: un mascul si o femela stau pe cuib, chemandu-se unul pe altul si miscandu-si capetele. Pinguinii pitici sar de pe o stanca pe alta, in timp ce urca si coboara pe malurile abrupte deasupra marii, locurile preferate de ei pentru cuibarit.

Cuiburile pinguinilor
Pinguinii au foarte putine materiale la dispozitie pentru a-si construi cuiburile, deoarece in Antarctica cresc putine plante. Pinguinii regali si imperiali nu-si fac deloc cuiburi. Ei depun oul direct pe pamant sau pe gheata. Alti pinguini din Antarctica isi fac cuibul zgariind in pamant o adancitura, pe care o umplu cu pietricele.

Coloniile sunt locuri zgomotoase unde sute de pinguini tipatori se aduna in timpul imperecherii. In ciuda aglomerarii, fiecare pinguin isi recunoaste perechea sau puiul, strigandu-l si recunoscandu-i strigatul.

CURIOZITATI:
- puii mai mari stau in grupuri numite crese
- pinguinii inoata foarte repede sub apa
- ei se dirijeaza cu picioarele si coada
- pinguinii ies adesea rapid din apa pentru a lua o gura de aer
- deplasarea prin aer se face cu o viteza de pana la 25 km/ora
- pinguinul imperial se poate scufunda pana la adancimi de 265 m si poate ramane sub apa chiar si 18 minute, mult mai mult decat celelalte specii de pasari.
- pinguinul imperial este un "drumet" perseverent. Unele colonii, cum ar fi cea din insula Hope, se afla la distanta de 300 km de tarm.
- oamenii de stiinta considera ca pinguinii Adelie folosesc soarele pentru a-si regasi coloniile.
- cand o pereche de pinguini Adelie se intalneste la cuib, partenerii isi fac curte, dansand inainte de a se imperechea. Ei stau fata in fata si tin capetele si gaturile in sus, lansand chemari tipatoare. Bat din aripi incet in sus si in jos.